Biogram

Jestem profesorem na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, gdzie pełnię funkcję Kierownika Katedry Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej oraz kieruję Pracownią Technologii Gastronomicznej i Dziedzictwa Kulinarnego. Posiadam ponad 25-letnie doświadczenie w prowadzeniu badań z zakresu żywienia człowieka i technologii żywności, innowacji, zrównoważonego rozwoju oraz doradztwa eksperckiego
w zakresie technologii żywności i żywienia dla NCN, NCBiR, pokrewnych branż
i lokalnych producentów.

Jestem autorką ponad 235 publikacji naukowych z zakresu chemii żywności, dietetyki i rolnictwa, ekspertyz z dziedziny technologii produkcji żywności oraz raportu dla Najwyższej Izby Kontroli RP. Opracowałam 11 patentów i 18 zgłoszeń patentowych. Mój rozwój to także pobyt na zagranicznych stażach: na University of California Berkeley (USA), University of British Columbia (Vancouver, Kanada), Mukogawa Women’s University (Nishinomiya, Japonia), Norwegian Food Research Institute NOFIMA (As, Norwegia), Facuty of Health and Nutrition, Bunkyo University (Chigasaki, Japonia), Krinova - Kristianstad University (Kristianstad, Szwecja).

Posiadam doświadczenie w kierowaniu zespołami badawczymi w licznych projektach krajowych i UE, zarówno naukowych, jak i B+R, a moja praca naukowa została wielokrotnie nagrodzona prze JM Rektora UPP. W latach 2021 i 2022 byłam pozycjonowana wśród 2% najlepszych naukowców na świecie pod względem cytowalności ich publikacji w literaturze naukowej (ranking Stanford University
i wydawnictwa Elsevier).

Moja praca to także członkostwo w organizacjach i stowarzyszeniach, pośród których można wymienić m.in. Komitet Żywności i Żywienia PAN; Euro Fed Lipid; Polskie Towarzystw Technologów Żywności; Society of Chemical Industry; Academic Society for Functional Foods and Bioactive Compounds (ASFFBC); Stowarzyszenie TOP 500 Innovators Science-Management-Commercialization oraz Stowarzyszenie Slow Food.

Główny nurt moich zainteresowań naukowych jest związany z badaniami dotyczącymi właściwości roślinnych składników aktywnych i możliwości ich implementacji do żywności ukierunkowanej na poprawę stanu odżywienia oraz dobrostanu konsumentów. Aktualnie zajmuję się problematyką wykorzystania produktów ubocznych przetwórstwa surowców roślinnych w żywności oraz ich wzbogacania, wspierając tym samym rozwój bezodpadowej gospodarki żywności. Zajmuję się także rozwojem i wdrażaniem innowacyjnej żywności funkcjonalnej i nutraceutyków wzbogaconych w wybrane składniki bioaktywne o ukierunkowanym działaniu wspomagającym zdrowie. Moje zainteresowania są także związane z zarządzaniem gastronomią dla produkcji żywności wysokiej jakości i dziedzictwem kulinarnym w przemyśle spożywczym i żywieniu domowym, a także bezpieczeństwem zdrowotnym żywności i systemami kontroli jakości żywności w produkcji.

W czasie wolnym pasjonują mnie podróże, sztuka kulinarna, jestem również entuzjastką Nordic Walking i turystyki rowerowej.

Wykształcenie

2023
-
obecnie

Studia podyplomowe „MBA Zarządzanie Szkołą Wyższą”, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu i Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu

2012
-
2013

Studia podyplomowe “Menedżer projektu badawczo-rozwojowego”, Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu

1998
-
2003

Studia doktoranckie, Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu

1995
-
1997

Studium Przygotowania Pedagogicznego, Akademia Rolnicza w Poznaniu

1993
-
1998

Studia magisterskie, Wydział Technologii Żywności, Akademia Rolnicza w Poznaniu

1989
-
1993

IV Liceum Ogólnokształcące im. Komisji Edukacji Narodowej w Poznaniu

1981
-
1989

Szkoła Podstawowa nr 48 im. Generała Oswalda Franka w Poznaniu

STOPNIE I TYTUŁ NAUKOWY

2017
-

Tytuł naukowy profesora nauk rolniczych, Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej

2012
-

Stopień doktora habilitowanego, na podstawie kolokwium habilitacyjnego i rozprawy habilitacyjnej pt. „Badania nad potencjałem przeciwutleniającym ekstraktów z liści herbaty Camellia sinensis i ich wykorzystaniem do utrwalania trwałości tłuszczów”, dziedzina: nauki rolnicze w dyscyplinie technologia żywności i żywienia, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

2003
-

Stopień doktora, na podstawie rozprawy doktorskiej pt. „Wykorzystanie ekstraktów liści krzewu herbaty chińskiej (Camellia sinensis L.) jako potencjalnych przeciwutleniaczy w układach tłuszczowych”, zakres: nauki rolnicze w zakresie technologii żywności i żywienia, Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu

1998
-

Stopień magistra inżyniera, na podstawie pracy pt. „Charakterystyka gotowych dań obiadowych utrwalanych niskimi temperaturami w aspekcie ich potencjalnego zagrożenia mikrobiologicznego”, zakres: żywienie człowieka, Akademia Rolnicza w Poznaniu

ETAPY KARIERY ZAWODOWEJ

2017
-
obecnie

profesor, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, UP w Poznaniu

2015
-
2017

profesor nadzwyczajny, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
UP w Poznaniu

2004
-
2015

adiunkt, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
UP w Poznaniu

1999
-
2004

asystent, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
AR im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu

1997
-
1998

nauczyciel języka angielskiego, Szkoła Podstawowa nr 52
w Poznaniu

DOŚWIADCZENIE ZAGRANICZNE

Pozycje dedykowane aspektom nabywania wiedzy praktycznej z obszaru efektywnej interakcji światowych jednostek akademickich z reprezentacją dostępnych im modeli biznesowych.

2023
-

Institute for World Health Development, Mukogawa Women’s University, Nishinomiya; Facuty of Health and Nutrition, Bunkyou University, Chigasaki, Japonia – staż “on the job” nawiązanie współpracy, rozwój umiejętności naukowych, dydaktycznych i organizacyjnych we współpracy akademickiej z sektorem gospodarki branży wellness i produkcji żywności

2023
-

Norwegian Food Research Institute NOFIMA, As, Norwegia – staż “on the job” nawiązanie współpracy, rozwój umiejętności współpracy akademickiej ze skandynawskim przemysłem przetwórstwa żywności regionalnej i komercjalizacji

2022
-

Faculty of Land and Food Systems, University of British Columbia, Vancouver, Kanada – staż naukowo-dydaktyczny, nawiązanie współpracy, rozwój umiejętności współpracy akademickiej z kanadyjskim przemysłem produkcyjnym i komercjalizacji

2019
-
2023

projekt SinCE-AFC “Enhancing the Entrepreneurship of SMEs in Circular Economy of the Agri-Food Chain”, EU Interreg Europe, koordynator Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego, członek zespołu promującego zaangażowanie małych i średnich przedsiębiorstw z łańcucha rolno-spożywczego w gospodarkę o obiegu zamkniętym; współpraca z przedstawicielami instytucji regionalnych z Grecji, Włoch, Węgier, Irlandii, Rumunii, Bułgarii

2017
-
2020

projekt EcoWaste4Food „Supporting Eco-Innovation To Reduce Food Waste And Promote A Better Resource Efficiency Economy”, EU Interreg Europe, koordynator Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego, członek zespołu opracowującego i wdrażającego plan działań dla Regionalnego Programu Operacyjnego dla Województwa Wielkopolskiego na lata 2014-2020 we współpracy z przedstawicielami instytucji z Francji, Włoch, Grecji; Finlandii; Wielkiej Brytanii oraz Hiszpanii, w obszarze budowy struktur odzyskiwania żywności

2013
-
2017

project Go4Stevia “Stevia rebaudiana as a diversification alternative for European Tobacco Farmers to strengthen the European Competitiveness”, FP7-SME-2012. Proposal No. 315192, koordynator Uniwersytet Hohenheim, Niemcy, główny wykonawca projektu badawczego - pozyskiwanie materiału badanego we współpracy z przedsiębiorcami, rolnikami i jednostkami naukowymi z Grecji, Hiszpanii, Włoch, Portugalii i Niemiec

2013
-

University of California Berkeley, Center for Executive Education Haas School of Business, Department of Bioengineering, Stany Zjednoczone - staż szkoleniowy, podniesienie kwalifikacji zarządczych w zakresie współpracy z wieloformatowymi modelami biznesowymi, zarządzania badaniami oraz komercjalizacji ich wyników na podstawie doświadczeń ścisłej współpracy akademickiej z podmiotami rynku amerykańskiego

2013
-
2017

project Go4Stevia “Stevia rebaudiana as a diversification alternative for European Tobacco Farmers to strengthen the European Competitiveness”, FP7-SME-2012. Proposal No. 315192, koordynator Uniwersytet Hohenheim, Niemcy, główny wykonawca projektu badawczego – pozyskiwanie materiału badanego we współpracy z przedsiębiorcami, rolnikami i jednostkami naukowymi z Grecji, Hiszpanii, Włoch, Portugalii i Niemiec

2007
-

Faculty of Land and Food Systems, University of British Columbia, Vancouver, Kanada – staż naukowy, prowadzenie badań nad nawiązanie współpracy, rozwój umiejętności współpracy akademickiej z kanadyjskim przemysłem produkcyjnym i komercjalizacji

STANOWISKA I FUNKCJE

2021
-
obecnie

kierownik Pracowni Technologii Gastronomicznej i Dziedzictwa Kulinarnego, UP w Poznaniu

2019
-
obecnie

przewodniczący Komisji ds. Nauki i Rozwoju Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu, UP w Poznaniu

2019
-
2022

koordynator wydziałowy projektu Regionalna Inicjatywa Doskonałości 005/RID/2018/19, UP w Poznaniu

2017
-
obecnie

profesor, Kierownik Katedry Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej, UP w Poznaniu

2015
-
2017

profesor nadzwyczajny, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, UP w Poznaniu

2010
-
2016

administrator projektu w zakresie postępowań przetargowych, zatrudnienia, finansów, sprawozdawczości i organizacji badań w projekcie „Bioaktywna żywność” POIG.01.01.02-00-061/09, UP w Poznaniu

2004
-
2015

adiunkt, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, UP w Poznaniu

1999
-
2004

asystent, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, AR w Poznaniu

INNA DZIAŁALNOŚĆ NA RZECZ UCZELNI

2022
-
2023

członek Rady ds. Komercjalizacji I Ochrony Własności Intelektualnej

2020
-
2024

członek Senackiej Komisji ds. Nauki i Współpracy z Zagranicą

2020
-
2024

członek Rady Programowej „Wieści Akademickich” UP w Poznaniu

2019
-
obecnie

członek Rady Naukowej Dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia

2019
-
2020

członek Rady Programowej Kierunku Studiów Technologia Żywności i Żywienia Człowieka

2012
-
2020

członek Kierunkowego Zespołu ds. Jakości Kształcenia na kierunku Dietetyka

2011
-
obecnie

wykładowca w kolejnych Edycjach Poznańskiego Festiwalu Nauki i Sztuki oraz Nocy Naukowców

2005
-
2019

członek Rady Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu

2005
-
2019

członek Komisji ds. Nauki Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu

2005
-
2010

sekretarz Komisji Rekrutacyjnej Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu

1998
-
obecnie

członek i przewodniczący wielu komisji w przewodzie doktorskim, postępowaniu habilitacyjnym, egzaminie dyplomowym magisterskim, inżynierskim, licencjackim

CZŁONKOSTWO W RADACH NAUKOWYCH, TOWARZYSTWACH I GREMIACH NAUKOWYCH

2020
-
2023

członek Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk (sekcja technologii żywności, sekcja żywienia człowieka)

2020
-
2021

członek Institute of Food Technologists (IFT), Chicago, USA

2019
-
obecnie

członek Rady Naukowej lub Redaktor w czasopismach naukowych: ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość; Nutrients; Molecules

2019
-
2023

przedstawiciel nauki w Kapitule Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska przy Urzędzie Marszałkowskim Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu

2013
-

Academic Society for Functional Foods and Bioactive Compounds (ASFFBC), Dallas, USA

2013
-
obecnie

Stowarzyszenie TOP 500 Innovators Science-Management-Commercialization przy MEiN

2009
-
obecnie

The European Federation for the Science and Technology of Lipids (Euro Fed Lipid), Frankfurt, Niemcy

2007
-
2008

International Society of Tea Science, Delhi, Indie

2006
-
2007

Society of Chemical Industry: Londyn, Wielka Brytania

1998
-
obecnie

obecnie, członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności

-
Ekspert

Najwyższa Izba Kontroli (NIK), Narodowe Centrum Nauki (NCN), Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBR), Narodowa Agencja Wymiany
Akademickiej (NAWA)