

Biogram
Jestem profesorem na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, gdzie pełnię funkcję Kierownika Katedry Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej oraz kieruję Pracownią Technologii Gastronomicznej i Dziedzictwa Kulinarnego. Posiadam ponad 25-letnie doświadczenie w prowadzeniu badań z zakresu żywienia człowieka i technologii żywności, innowacji, zrównoważonego rozwoju oraz doradztwa eksperckiego
w zakresie technologii żywności i żywienia dla NCN, NCBiR, pokrewnych branż
i lokalnych producentów.
Jestem autorką ponad 235 publikacji naukowych z zakresu chemii żywności, dietetyki i rolnictwa, ekspertyz z dziedziny technologii produkcji żywności oraz raportu dla Najwyższej Izby Kontroli RP. Opracowałam 11 patentów i 18 zgłoszeń patentowych. Mój rozwój to także pobyt na zagranicznych stażach: na University of California Berkeley (USA), University of British Columbia (Vancouver, Kanada), Mukogawa Women’s University (Nishinomiya, Japonia), Norwegian Food Research Institute NOFIMA (As, Norwegia), Facuty of Health and Nutrition, Bunkyo University (Chigasaki, Japonia), Krinova - Kristianstad University (Kristianstad, Szwecja).
Posiadam doświadczenie w kierowaniu zespołami badawczymi w licznych projektach krajowych i UE, zarówno naukowych, jak i B+R, a moja praca naukowa została wielokrotnie nagrodzona prze JM Rektora UPP. W latach 2021 i 2022 byłam pozycjonowana wśród 2% najlepszych naukowców na świecie pod względem cytowalności ich publikacji w literaturze naukowej (ranking Stanford University
i wydawnictwa Elsevier).
Moja praca to także członkostwo w organizacjach i stowarzyszeniach, pośród których można wymienić m.in. Komitet Żywności i Żywienia PAN; Euro Fed Lipid; Polskie Towarzystw Technologów Żywności; Society of Chemical Industry; Academic Society for Functional Foods and Bioactive Compounds (ASFFBC); Stowarzyszenie TOP 500 Innovators Science-Management-Commercialization oraz Stowarzyszenie Slow Food.
Główny nurt moich zainteresowań naukowych jest związany z badaniami dotyczącymi właściwości roślinnych składników aktywnych i możliwości ich implementacji do żywności ukierunkowanej na poprawę stanu odżywienia oraz dobrostanu konsumentów. Aktualnie zajmuję się problematyką wykorzystania produktów ubocznych przetwórstwa surowców roślinnych w żywności oraz ich wzbogacania, wspierając tym samym rozwój bezodpadowej gospodarki żywności. Zajmuję się także rozwojem i wdrażaniem innowacyjnej żywności funkcjonalnej i nutraceutyków wzbogaconych w wybrane składniki bioaktywne o ukierunkowanym działaniu wspomagającym zdrowie. Moje zainteresowania są także związane z zarządzaniem gastronomią dla produkcji żywności wysokiej jakości i dziedzictwem kulinarnym w przemyśle spożywczym i żywieniu domowym, a także bezpieczeństwem zdrowotnym żywności i systemami kontroli jakości żywności w produkcji.
W czasie wolnym pasjonują mnie podróże, sztuka kulinarna, jestem również entuzjastką Nordic Walking i turystyki rowerowej.
Wykształcenie
2023-obecnie
Studia podyplomowe „MBA Zarządzanie Szkołą Wyższą”, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu i Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
2012-2013
Studia podyplomowe “Menedżer projektu badawczo-rozwojowego”, Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
1998-2003
Studia doktoranckie, Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu
1995-1997
Studium Przygotowania Pedagogicznego, Akademia Rolnicza w Poznaniu
1993-1998
Studia magisterskie, Wydział Technologii Żywności, Akademia Rolnicza w Poznaniu
1989-1993
IV Liceum Ogólnokształcące im. Komisji Edukacji Narodowej w Poznaniu
1981-1989
Szkoła Podstawowa nr 48 im. Generała Oswalda Franka w Poznaniu
STOPNIE I TYTUŁ NAUKOWY
2017-
Tytuł naukowy profesora nauk rolniczych, Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej
2012-
Stopień doktora habilitowanego, na podstawie kolokwium habilitacyjnego i rozprawy habilitacyjnej pt. „Badania nad potencjałem przeciwutleniającym ekstraktów z liści herbaty Camellia sinensis i ich wykorzystaniem do utrwalania trwałości tłuszczów”, dziedzina: nauki rolnicze w dyscyplinie technologia żywności i żywienia, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
2003-
Stopień doktora, na podstawie rozprawy doktorskiej pt. „Wykorzystanie ekstraktów liści krzewu herbaty chińskiej (Camellia sinensis L.) jako potencjalnych przeciwutleniaczy w układach tłuszczowych”, zakres: nauki rolnicze w zakresie technologii żywności i żywienia, Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu
1998-
Stopień magistra inżyniera, na podstawie pracy pt. „Charakterystyka gotowych dań obiadowych utrwalanych niskimi temperaturami w aspekcie ich potencjalnego zagrożenia mikrobiologicznego”, zakres: żywienie człowieka, Akademia Rolnicza w Poznaniu
ETAPY KARIERY ZAWODOWEJ
2017-obecnie
profesor, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, UP w Poznaniu
2015-2017
profesor nadzwyczajny, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
UP w Poznaniu
2004-2015
adiunkt, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
UP w Poznaniu
1999-2004
asystent, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
AR im.
A. Cieszkowskiego w Poznaniu
1997-1998
nauczyciel języka angielskiego, Szkoła Podstawowa nr 52
w Poznaniu
DOŚWIADCZENIE ZAGRANICZNE
Pozycje dedykowane aspektom nabywania wiedzy praktycznej z obszaru efektywnej interakcji światowych jednostek akademickich z reprezentacją dostępnych im modeli biznesowych.
2023-
Institute for World Health Development, Mukogawa Women’s University, Nishinomiya; Facuty of Health and Nutrition, Bunkyou University, Chigasaki, Japonia – staż “on the job” nawiązanie współpracy, rozwój umiejętności naukowych, dydaktycznych i organizacyjnych we współpracy akademickiej z sektorem gospodarki branży wellness i produkcji żywności
2023-
Norwegian Food Research Institute NOFIMA, As, Norwegia – staż “on the job” nawiązanie współpracy, rozwój umiejętności współpracy akademickiej ze skandynawskim przemysłem przetwórstwa żywności regionalnej i komercjalizacji
2022-
Faculty of Land and Food Systems, University of British Columbia, Vancouver, Kanada – staż naukowo-dydaktyczny, nawiązanie współpracy, rozwój umiejętności współpracy akademickiej z kanadyjskim przemysłem produkcyjnym i komercjalizacji
2019-2023
projekt SinCE-AFC “Enhancing the Entrepreneurship of SMEs in Circular Economy of the Agri-Food Chain”, EU Interreg Europe, koordynator Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego, członek zespołu promującego zaangażowanie małych i średnich przedsiębiorstw z łańcucha rolno-spożywczego w gospodarkę o obiegu zamkniętym; współpraca z przedstawicielami instytucji regionalnych z Grecji, Włoch, Węgier, Irlandii, Rumunii, Bułgarii
2017-2020
projekt EcoWaste4Food „Supporting Eco-Innovation To Reduce Food Waste And Promote A Better Resource Efficiency Economy”, EU Interreg Europe, koordynator Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego, członek zespołu opracowującego i wdrażającego plan działań dla Regionalnego Programu Operacyjnego dla Województwa Wielkopolskiego na lata 2014-2020 we współpracy z przedstawicielami instytucji z Francji, Włoch, Grecji; Finlandii; Wielkiej Brytanii oraz Hiszpanii, w obszarze budowy struktur odzyskiwania żywności
2013-2017
project Go4Stevia “Stevia rebaudiana as a diversification alternative for European Tobacco Farmers to strengthen the European Competitiveness”, FP7-SME-2012. Proposal No. 315192, koordynator Uniwersytet Hohenheim, Niemcy, główny wykonawca projektu badawczego - pozyskiwanie materiału badanego we współpracy z przedsiębiorcami, rolnikami i jednostkami naukowymi z Grecji, Hiszpanii, Włoch, Portugalii i Niemiec
2013-
University of California Berkeley, Center for Executive Education Haas School of Business, Department of Bioengineering, Stany Zjednoczone - staż szkoleniowy, podniesienie kwalifikacji zarządczych w zakresie współpracy z wieloformatowymi modelami biznesowymi, zarządzania badaniami oraz komercjalizacji ich wyników na podstawie doświadczeń ścisłej współpracy akademickiej z podmiotami rynku amerykańskiego
2013-2017
project Go4Stevia “Stevia rebaudiana as a diversification alternative for European Tobacco Farmers to strengthen the European Competitiveness”, FP7-SME-2012. Proposal No. 315192, koordynator Uniwersytet Hohenheim, Niemcy, główny wykonawca projektu badawczego – pozyskiwanie materiału badanego we współpracy z przedsiębiorcami, rolnikami i jednostkami naukowymi z Grecji, Hiszpanii, Włoch, Portugalii i Niemiec
2007-
Faculty of Land and Food Systems, University of British Columbia, Vancouver, Kanada – staż naukowy, prowadzenie badań nad nawiązanie współpracy, rozwój umiejętności współpracy akademickiej z kanadyjskim przemysłem produkcyjnym i komercjalizacji
STANOWISKA I FUNKCJE
2021-obecnie
kierownik Pracowni Technologii Gastronomicznej i Dziedzictwa Kulinarnego, UP w Poznaniu
2019-obecnie
przewodniczący Komisji ds. Nauki i Rozwoju Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu, UP w Poznaniu
2019-2022
koordynator wydziałowy projektu Regionalna Inicjatywa Doskonałości 005/RID/2018/19, UP w Poznaniu
2017-obecnie
profesor, Kierownik Katedry Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej, UP w Poznaniu
2015-2017
profesor nadzwyczajny, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, UP w Poznaniu
2010-2016
administrator projektu w zakresie postępowań przetargowych, zatrudnienia, finansów, sprawozdawczości i organizacji badań w projekcie „Bioaktywna żywność” POIG.01.01.02-00-061/09, UP w Poznaniu
2004-2015
adiunkt, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, UP w Poznaniu
1999-2004
asystent, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, AR w Poznaniu
INNA DZIAŁALNOŚĆ NA RZECZ UCZELNI
2022-2023
członek Rady ds. Komercjalizacji I Ochrony Własności Intelektualnej
2020-2024
członek Senackiej Komisji ds. Nauki i Współpracy z Zagranicą
2020-2024
członek Rady Programowej „Wieści Akademickich” UP w Poznaniu
2019-obecnie
członek Rady Naukowej Dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia
2019-2020
członek Rady Programowej Kierunku Studiów Technologia Żywności i Żywienia Człowieka
2012-2020
członek Kierunkowego Zespołu ds. Jakości Kształcenia na kierunku Dietetyka
2011-obecnie
wykładowca w kolejnych Edycjach Poznańskiego Festiwalu Nauki i Sztuki oraz Nocy Naukowców
2005-2019
członek Rady Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu
2005-2019
członek Komisji ds. Nauki Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu
2005-2010
sekretarz Komisji Rekrutacyjnej Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu
1998-obecnie
członek i przewodniczący wielu komisji w przewodzie doktorskim, postępowaniu habilitacyjnym, egzaminie dyplomowym magisterskim, inżynierskim, licencjackim
CZŁONKOSTWO W RADACH NAUKOWYCH, TOWARZYSTWACH I GREMIACH NAUKOWYCH
2020-2023
członek Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk (sekcja technologii żywności, sekcja żywienia człowieka)
2020-2021
członek Institute of Food Technologists (IFT), Chicago, USA
2019-obecnie
członek Rady Naukowej lub Redaktor w czasopismach naukowych: ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość; Nutrients; Molecules
2019-2023
przedstawiciel nauki w Kapitule Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska przy Urzędzie Marszałkowskim Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu
2013-
Academic Society for Functional Foods and Bioactive Compounds (ASFFBC), Dallas, USA
2013-obecnie
Stowarzyszenie TOP 500 Innovators Science-Management-Commercialization przy MEiN
2009-obecnie
The European Federation for the Science and Technology of Lipids (Euro Fed Lipid), Frankfurt, Niemcy
2007-2008
International Society of Tea Science, Delhi, Indie
2006-2007
Society of Chemical Industry: Londyn, Wielka Brytania
1998-obecnie
obecnie, członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
-Ekspert
Najwyższa Izba Kontroli (NIK), Narodowe Centrum Nauki (NCN), Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBR), Narodowa Agencja Wymiany
Akademickiej (NAWA)